Vad är delikatesser?

Om du är intresserad av mat har du säkerligen smakat på några olika delikatesser. Men vad är egentligen delikatesser? Ofta syftar man på en särskild läckerhet och något extra smaskigt när man pratar om delikatesser. Dock kan delikatesser vara allt från en lokal godsak, en chokladpralin eller en fin ost. Bara för att någon gillar särskilda delikatesser betyder det inte att alla gör det. I Sverige finns mängder av olika godsaker beroende på vart man befinner sig. I Norrland är vissa klassiker bland annat björksaft och renkött medan delikatesserna i Bohuslän kan vara äggost. Det är väldigt intressant hur mycket delikatesser runtom i landet skiljer sig. Om du är matintresserad borde du definitivt åka på en smakresa genom vårt avlånga land.

Några av de mest klassiska delikatesserna i Sverige är sill, köttbullar, knäckebröd och snaps. Det finns naturligtvis mycket mer och för vissa är inte ens dessa godsaker utan hör till vardagen. Om man ser sig om i världen kan man stöta på ganska konstig mat. Vissa skulle man vilja prova men andra hellre avstå. I Japan är en stor delikatess kobekött, världens dyraste kött. Kobekött är dyrt eftersom djuren masseras, dricker öl och lever det goda livet. Japan har bara nyligen börjat sälja sitt dyrbara kobekött till Europa, endast 24 djur skickas i månaden. Har du inte möjlighet att besöka Japan kan du ändå smaka på kobekött i Stockholm.

Delikatesser världen runt

Det finns många konstiga och väldigt dyra delikatesser i världen, en av de kanske märkligaste är kaffebönorna Kopi Luwak. Bönorna (som humoristiskt kallas för bajsbönor) tar en lång väg innan de hamnar i kaffekoppen. Först ska bönorna åka på en genomresa i palmmården. Palmmården är ett kattliknande djur som lever i Asien. Djuret är väldigt petig med sina kaffebönor och äter endast de bästa. För den riktigt tuffe matälskaren kanske några godsaker som ormvin, tarantellor, helstekt marsvin eller en getingkaka vara intressanta.

Delikatesser behöver inte vara något klassiskt